Suggesties & Tips.

Een wervingstraject kan best intimiderend zijn. Wij geloven echter dat als je goed voorbereid en vastberaden voor de dag komt, je de Linklaters-procedure als uitdagend en inspirerend zult ervaren. Om je alvast op weg te helpen, geven we hieronder een aantal suggesties die je mee kunt nemen in je voorbereiding.

Maak connecties

Er zijn zo veel advocatenkantoren dat het lastig is er eentje te vinden die precies bij je past. Persoonlijke connecties bieden een unieke manier om meer te weten te komen over het karakter van een kantoor. Het is dus zaak flink te netwerken, o.a. via workshops op je universiteit, presentaties, open dagen, Facebook of Twitter. Deze relaties kunnen nuttige informatie opleveren over bijvoorbeeld ons kantoor, en je helpen bij het nemen van een beslissing over de toekomst.

Wees commercieel

We verwachten niet dat je de gang van zaken in de juridische wereld, de wet of ons kantoor al door en door kent, maar het is wel raadzaam om wat voorbereidend onderzoek te doen naar Linklaters, onze cliënten en de commerciële wereld waarin wij werkzaam zijn. Bekijk onze algemene website en houd het financiële nieuws in de gaten in de dagen en weken voor je sollicitatiegesprek. Lees de krant en vakbladen als Ars Aequi, Ondernemingsrecht, WPNR of het Tijdschrift voor Effectenrecht kunnen je helpen een totaalbeeld te vormen en inzicht te krijgen in welke transacties er momenteel lopen en onderwerp van gesprek zijn. Zorg er dus voor dat je deze grondig hebt bestudeerd. Ook als je besluit toch niet te kiezen voor Linklaters zul je hier je voordeel mee doen. Een oprechte interesse in het bedrijfsleven is bij elke sollicitatie een pre.

Wat is de reden dat je solliciteert?

Het is van belang om de carrière waar je voor kiest heel duidelijk voor ogen te hebben. Waarom wil je werken in de juridische wereld? Weet je wat daar allemaal bij komt kijken? Ben je vooral geïnteresseerd in één bepaald praktijkgebied? Welke aspecten van de commerciële wereld en van een internationaal advocatenkantoor spreken je aan? Ongeacht je academische titel, moet je een goede reden hebben om advocaat te willen worden, en een duidelijke motivatie van je keuze voor Linklaters.

Het sollicitatiegesprek

Het sollicitatiegesprek is dé kans om te laten zien wat je in huis hebt, en een goede gelegenheid om te toetsen of Linklaters echt bij je past. Houd voor een optimaal resultaat voor ogen hoe onze procedure werkt en waar wij naar op zoek zijn. Maak (mentaal) een lijstje van vragen die je zelf wilt stellen.

Vragen tijdens het sollicitatiegesprek

Wij besteden veel tijd en aandacht aan de beoordeling van de sollicitatieformulieren die we ontvangen. Het blijft echter een feit dat wij zo vroeg in de selectieprocedure moeten afgaan op wat je over jezelf vertelt en hoe je onze vragen beantwoordt. We hebben inmiddels een goed beeld van de kwaliteiten en competenties waar een advocaat volgens ons over dient te beschikken om te slagen, en meer specifiek om een succesvolle Linklaters-advocaat te zijn. De vereiste bekwaamheid draait om de volgende aspecten:

  • Samenwerken als een team
  • Communicatie
  • Motivatie
  • Timemanagement
  • Commerciële manier van denken

De vragen die we je zullen stellen, zijn gekoppeld aan deze competenties. Het is de bedoeling dat je bij het beantwoorden van onze vragen aantoont dat je over de juiste eigenschappen beschikt, dus geef weloverwogen antwoorden en licht de voorbeelden die je geeft zorgvuldig toe. Het is belangrijk dat ze een duidelijke opbouw hebben die jouw vaardigheden en prestaties weerspiegelt, maar houd ze tegelijkertijd zo beknopt mogelijk. Bij het formuleren van je antwoorden kun je de elementen van de STAR-methode als handvat gebruiken:

  • Situatie
  • Taken
  • Activiteiten
  • Resultaat

Wees jezelf

Hoe grondiger je je voorbereidt, hoe beter, maar ons advies is om je op de dag zelf te ontspannen en gewoon jezelf te zijn; alleen zo doe je recht aan wie je bent en wat je te bieden hebt, en kunnen beide partijen het meeste uit je sollicitatiegesprek halen. We wensen je heel veel succes en plezier!